Информация


Нови публикации всеки понеделник, сряда и петък

неделя, 24 януари 2016 г.

Урок втори

Техника и Етюди

Ден 2


Ако не си минал през ден 1 - ДЕН 1 / Урок 1 /


        След първият ден реших да предложа и малко по- голямо натоварване. Времето което ми бе нужно, за да направя нещата от първия ден бе около два часа, а това ми се струва малко време за свирене ( достатъчно ако това са единствените два часа с с които разполагате).
Днес ще използвам и някой упр. от други школи, които ще разглеждам по напред във времето.
Започвам със настройване, преглед на формата на ноктите на дясната ръка и загрявка за около 15-20мин.
Следкато загрях добре! Преминавъм към упр. за " разтягане " на пръстите;
- при най-малкото напрежение или болка се спира! 
- естествено да се прави винаги с метроном.
Аз не изпитвам голяма трудност когато свиря това упр. но мойте ръце са големи ( висок съм около 190см.) ако свирите за първи път подобно упр., може да започнето от 5-та или 7-ма позиция и постепенно с времето да стигнеш до първа позиция. Стреми се за перфекна постановка на лвата ръка.
Следва хроматично упр.
Това е целит "шаблон", след, което единственото което се сменя е пръстовката на дсната ръка -
im - mi - am - ma
Свири задължително с метроном по начина използван в ден 1-ви. За най-добър резултат всеки пример трбва да се повтори 6-пъти на всяка струна! Отнема време, но не е ли идеята това! Бих се радвал да разбера колко време си отделил за тези 4-ри примера :)

Ако решиш да повтаряш на всяка струна, добра идея е да се редува Apoyando - Tirando - Stacatto ( като се стре да спираш звука от струната със следващи пръс ). Също така на 6-та струна може винаги да свириш с палец.
Аз започнах с 40 bpm, което е доста бавно, но както съм казвал в други теми, мускулите се учат по-бързо когато се свири по- бавно ! Ако търсиш развитие в темпо, ще отнеме много време, само за това упр. Ако разполагаш с време, действаи, но не забравяи на всеки 25-30 мин. почивка - стани от стола, направи масаж на ръцете си, раздвижи се!
След един час, на 40 bpm минах всички струни, всяка по 6ст. пъти.... дълга и широка, но има смисъл.
Следва гами. Предишния ден разгледах До мажор от първа позиция, днес ще ти покажа и още няколко варианта.

Като начина на упр. е:
Като метронома в началото е на 40bpm и постепенно се увеличава по познатия метод.
NOTE: Записвай темпата за всяко упр., за да знаеш при следващо свирене дали има напредък, дали трябва още да работиш, за да постигнеш по-добър резултат!
Как си ? Отказа ли се ? Или ще продължим? Естествено, че ще продължиш, не е ли това целта! За да станеш добър трбва да дадеш много, много, много време, а след това ще получиш и подобаваща награда за времето и труда положен в това! 
За този, който не се е отказал и до момента е изживял около два часа свирене, следва изненада!  Стигнахме до средата! Следва припомняне на свиреното от предишни ден т.е. първите примери от школата на Каркаси. Минаваме по същият начин както предишният ден, но този път се търси по-голяма майсторство, скорост, точност. Вече се работи за бързина.
След като минах през вчерашния матерял преминавам напред.


Мдааа този път са повече! Но смело напред!
Следват всички останали творби в До мажор. 

За последния етюд имаи предвид - Allegreto = 120-132 bpm. Може би ще ти е нужно малко повече време за да го изчистиш. Като правило номер едно! Всеки тон да се чува перфектно, да се спазва динамиката и пръстовката.
Ако си изсвирил всичко и ти е отнело около три часа, трябва да се поздравиш! Ако всичко ти е отнело час-два .... по-добре раздели нещата на две или три части. Ако си "копал"4-5 часа Браво! продължаваи все така.
Това е от мен за днес.

Няма коментари:

Публикуване на коментар