Информация


Нови публикации всеки понеделник, сряда и петък

неделя, 24 януари 2016 г.

Школа на Мауро Джулиани


Как да свиря на класическа китара?

Ден 13

Historical classical guitar school #2

 Време за втората школа. В първата развихме базови умения, най-важното. В следващата школа ще продължим развиването на техника и скорост. Ще започнем разглеждането на тремоло и някой друг техники. Втората школа която ще разгледаме е Opus 1 на Мauro Giuliani.
Кой е Мауро Джулиани?


   Първоначално изучава теория на музиката и свири на флейтацигулка и виолончело, но скоро проявява интерес към китарата и много бързо става виртуоз на този инструмент. Учителите му са неизвестни. Жени се за Мария Джузепе дел Монако, от която има син Микеле роден през 1801 г. в Барлета. По това време музикалните среди в Италия не се интересуват от почти нищо различно от опера и през 1806 г. Джулиани се мести във Виена без семейството си. Там бързо си завоюва репутация на добър композитор и един от най-добрите китаристи в Европа. През 1806 г. предизвиква голям интерес с изпълнението на собствения си концерт в Ла мажор с оркестър. Във Виена Джулиани води бохемски живот сменяйки често квартирите си и избягвайки контакти с властите, поради което на историците е известно твърде малко за личния му живот. 
              Джулиани е един от най-ярките представители на италианската китарна школа наравно с Фердинандо Карули и Матео Каркаси. Неговите около 150 съчинения представляват ядрото на китарната музика през XIX век като се използват широко в концертната и педагогическата практика и до днес. Много от композициите му представляват тема с вариации – изключително популярна форма във Виенската музикална школа. Освен собствени теми Джулиани разработва много аранжименти и транскрипции на теми от известни опери.

Opus 1
        Както в първата школа, така и тук започваме с арпежи. Този път те ще бъдат разделени в групи. Десетте групи обхващат 120 елемента. Добре разглеждай всяка от групите! Преминеш ли през всички 120, ще създадеш една отлична техника на дясната ръка. Бъди търпелив, работи бавно и постепенно, не продължавай напред прекалено бързо. Някой от упр. са подобни на тези от първата школа, но мини отново през тях!
           Втората част обръща внимание на лявата ръка. Упражненията са дълги и сложни. Ще ги разглеждаме на части. Свири в много бавно темпо с изключителна точност, при всяка грешка връщай в началото.
          Третата и четвъртата част са етюди и пиеси. До тях ще стигнем след като разгледаме по- голяма част от първите две.

Другата част от урока ще бъде насочена към свирене на гами, тремоло и арпеджио. Към своята подготовка можеш да добавиш отделни пиеси и етюди, по свой избор. Използвай този материал като подготовка и дневна рутина, не спирай до тук.

Винаги загрявай преди да започнеш да свириш!
Прави почивки ( 25мин = 5 почивка 1час = 10 мин )!
Упр. 1 Група 1
Джулиани 1

Упр.2. Гами
примерна пръстовка за упражняване
Упр.4. Техника на лявата ръка
Джулиани 2
а)

Упр.3. 
Tремоло 1
Тремоло 2
Още пръстовки за упр.

Упр.4.
Добре научи вско едно от упт. преди да продължиш със следващите дни! Не бързай, по-добре бавно и постепенно. В първата школа създадохме основата, ако не си минал през първите 12 урока, направиго сега!
Приятно свирене.







Няма коментари:

Публикуване на коментар